Jak správně prát prádlo: Co znamenají symboly na oblečení a čemu se vyvarovat?

Praní prádla může vypadat jako jednoduchá záležitost, ale pokud si nedáte pozor na některé detaily, můžete snadno své oblíbené kousky oblečení poškodit. Klíčem k tomu, aby vaše prádlo zůstalo dlouho v dobré kondici, je správné třídění a dodržování pokynů na etiketách. V tomto článku si vysvětlíme, co znamenají symboly na cedulkách oblečení, jak prádlo třídit a na co si dát při praní pozor.

 Co znamenají symboly na cedulkách?

Cedulky na oblečení jsou plné užitečných informací, které vám pomohou prádlo správně ošetřit. Zde je pár nejdůležitějších symbolů, které můžete na etiketách najít:

 Symbol vaničky: Tento symbol označuje praní. Číslo uvnitř vaničky ukazuje maximální teplotu, při které můžete prádlo prát. Například 30°C je vhodné pro jemné látky, zatímco 60°C se používá pro ložní prádlo nebo ručníky.

  Vanička s rukou: Tento symbol značí, že prádlo je potřeba prát ručně. Vyvarujte se praní v pračce, jinak hrozí poškození materiálu.

    Trojúhelník: Tento symbol ukazuje, zda je možné oblečení bělit. Prázdný trojúhelník znamená, že bělení je povoleno, trojúhelník s křížkem znamená, že bělit nesmíte.

    Čtverec s kolečkem: Tento symbol označuje možnost sušení v sušičce. Tečky uvnitř kolečka symbolizují doporučenou teplotu (jedna tečka = nízká teplota, dvě tečky = střední teplota, tři tečky = vysoká teplota). Pokud je symbol přeškrtnutý, sušení v sušičce nedoporučuje.

     Žehlička: Tento symbol označuje, že oblečení je možné žehlit. Počet teček v žehličce označuje doporučenou teplotu žehlení. Přeškrtnutá žehlička znamená, že oblečení nesmíte žehlit.

     Kolečko: Tento symbol označuje chemické čištění. Pokud je přeškrtnutý, znamená to, že oblečení nesmíte dávat do čistírny.

Jak správně třídit prádlo?

  • Třídění prádla je základním krokem k úspěšnému praní. Správné třídění zabraňuje zabarvení a poškození materiálů. Zde jsou základní pravidla, která byste měli dodržovat:
  • Podle barvy: Neperte bílé prádlo spolu s barevným. Bílé prádlo by mohlo obarvit, a to zejména při vyšších teplotách. Doporučuje se také prát tmavé a světlé oblečení odděleně.
  • Podle materiálu: Rozlišujte mezi jemnými tkaninami (hedvábí, vlna) a odolnějšími materiály (bavlna, polyester). Jemné tkaniny vyžadují šetrnější zacházení, jako je praní na nižší teploty a v jemném cyklu.
  • Podle stupně znečištění: Velmi špinavé prádlo perte zvlášť od lehce znečištěného. Můžete použít vyšší teplotu a delší cyklus praní, aby se skvrny lépe odstranily.
  • Podle teploty: Na etiketě oblečení najdete informaci o maximální povolené teplotě. Jemné látky a barevné prádlo perte na 30–40°C, zatímco bílé nebo velmi špinavé prádlo můžete prát na 60°C nebo vyšší teplotu.

Na co si dát pozor při praní?

  • Nesprávná teplota praní: Praní na příliš vysokou teplotu může způsobit smrštění oblečení nebo poškození barev. Proto vždy dodržujte teploty uvedené na cedulkách.
  • Přetížení pračky: Plně naplněná pračka nemusí znamenat úsporu času. Pokud je pračka přeplněná, prádlo se nevyčistí rovnoměrně a může se poškodit. Dodržujte doporučení výrobce pračky ohledně kapacity.
  • Použití příliš velkého množství pracího prostředku: Nadměrné množství pracího prostředku může zanechat zbytky na prádle a způsobit podráždění pokožky. Vždy se řiďte pokyny výrobce prostředku a dávkujte podle tvrdosti vody.
  • Špatné sušení: Ne každé prádlo patří do sušičky. Jemné tkaniny nebo oblečení s elastanem by se mělo sušit přirozeně, protože vysoká teplota může narušit vlákna a snížit jejich pružnost.

Při správném dodržování symbolů na etiketách a třídění prádla můžete prodloužit životnost svého oblečení a zajistit, že bude stále vypadat jako nové. Nezapomeňte vždy věnovat pozornost materiálům, barvám a teplotám, abyste předešli zbytečným problémům při praní.