Premenstruační syndrom (PMS): Co to je, proč se to děje a jak s ním bojovat?

Premenstruační syndrom, známý také jako PMS, je běžný stav, který postihuje mnoho žen před jejich menstruací. Příznaky mohou být různé – od fyzických až po emocionální – a mohou výrazně ovlivnit kvalitu života. Tento článek vám pomůže lépe pochopit, proč k PMS dochází, jaké jsou jeho příznaky a jak je možné je zvládat.

Proč k premenstruačnímu syndromu dochází?
PMS je především důsledkem hormonálních změn, které se v těle ženy odehrávají v průběhu menstruačního cyklu. V druhé polovině cyklu, po ovulaci, dochází k poklesu hladiny estrogenu a k nárůstu progesteronu. Tyto změny mohou ovlivnit neurotransmitery v mozku, zejména serotonin, který je zodpovědný za náladu a pocity štěstí. Výsledkem jsou jak fyzické, tak i emocionální symptomy, které mohou ženy před menstruací pociťovat.

Jaké jsou příznaky PMS?
Příznaky PMS mohou být různé a zahrnují jak fyzické, tak psychické aspekty. Mezi nejčastější patří:

Fyzické příznaky:
  - Bolest a napětí v prsou
  - Nadýmání a zadržování vody v těle
  - Bolesti hlavy nebo zad
  - Únava
  - Změny chuti k jídlu (například chuť na sladké nebo slané)
  - Akné

Psychické příznaky:
  - Výkyvy nálad
  - Podrážděnost nebo nervozita
  - Pocity smutku nebo úzkosti
  - Neschopnost se soustředit
  - Poruchy spánku (nespavost nebo naopak nadměrná únava)

Jak zvládat příznaky PMS?
Existuje několik způsobů, jak zmírnit příznaky PMS a udržet je pod kontrolou:

1. Zdravý životní styl: Vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a dostatek bílkovin může pomoci stabilizovat hladiny hormonů. Doporučuje se také snížit příjem soli, kofeinu a alkoholu, které mohou zhoršit nadýmání a podrážděnost.

2. Pravidelný pohyb: Fyzická aktivita, jako je jóga, plavání nebo procházky, pomáhá zlepšit náladu a zmírnit stres. Pohyb také přispívá ke snížení fyzických příznaků, jako jsou bolesti hlavy nebo napětí ve svalech.

3. Relaxační techniky: Meditace, hluboké dýchání nebo aromaterapie mohou snížit stres a zlepšit náladu. Teplá koupel může být také účinným způsobem, jak se uvolnit.

4. Doplňky stravy: Některé vitamíny a minerály, jako je hořčík, vápník a vitamín B6, mohou pomoci zmírnit některé příznaky PMS, jako jsou změny nálad nebo nadýmání.

Tip od nás: Sůl do koupele na premenstruační syndrom

Jedním z nejlepších způsobů, jak si ulevit od příznaků PMS, je relaxace v teplé koupeli. Naše speciální sůl do koupele Premenstruační syndrom je navržena tak, aby pomohla uvolnit napětí ve svalech, zmírnit stres a zlepšit celkový pocit pohody. Kombinace esenciálních olejů a minerálů je ideální pro zmírnění bolesti a zlepšení nálady.

PMS může být náročný, ale existuje mnoho způsobů, jak jeho příznaky zvládnout. Vyzkoušejte různé techniky a najděte tu, která vám nejvíce vyhovuje – ať už je to zdravější strava, pohyb nebo relaxační koupel. S našimi produkty se vám podaří lépe zvládat i ty nejnáročnější dny.